Da Janderup solgte Jegum

Det er almindelig børnelærdom, at Danmark i sin tid solgte De Vestindiske Øer. Langt mindre kendt er det, at Janderup-Billum Kommune i 1950 solgte Jegum til Ål Kommune. Pris 40.000 kr.

Historien om Janderup og Jegum er temaet for en udstilling, som Janderup Lokalhistoriske Arkiv har lavet som led i Folk & Kultur.

Arkivets 81-årige formand, Viggo Mikkelsen, er en af de efterhånden få, der kan huske salget.

- Jeg gik nu ikke så meget op i det dengang. Men da jeg sad og arbejdede med arkivets papirer fra Jegum, kunne jeg jo se, at det var et godt emne til en udstilling, siger han. Sammen med Henning Østergaard og Villy Laursen har Viggo Mikkelsen brugt vinteren til at forberede udstillingen.


Lå afsondret

Jegum lå tidligere meget afsondret. Der var vand på tre sider - to vige af Filsø - og den eneste vej gik østpå mod Janderup. Derfor hørte området med til Janderup Sogn. Folk gik i kirke i Janderup, og børnene gik i skole i Kærup. 

Forholdene ændrede sig imidlertid, da vandstanden i Filsø blev sænket i 1852, og da Nørre Nebel-banen blev anlagt i 1902, fik man en god vej til Vrøgum station. Derfor blev det naturligt at sende børnene i skole i Vrøgum. 

​Kom ikke i skole

Allerede i 1916 blev der forhandlet om et salg, men Ål Kommune ville ikke give den pris, Janderup-Billum forlangte. Senere meddelte Ål Kommune, at der ikke længere var plads til børnene fra Jegum, og at der skulle bygges en ny skole.

I første omgang lykkedes det ikke at få en aftale om en medfinansiering på plads, og i vinteren 1919 kom børnene ikke i skole. Forældrene sørgede selv for undervisningen derhjemme.
I 1920 blev det så aftalt, at Janderup-Billum skulle betale 7.000 kr. én gang for alle plus en årlig gennemsnitsudgift pr. elev.
30 år senere enedes parterne om, at Jegum hørte naturligt med til Ål Kommune, og derfor solgte Janderup-folkene Jegum. På den tid drømte ingen vel om den udvikling, der senere kom til at præge Jegum. Siden slutningen af 1970’erne er der bygget omkring 600 sommerhuse i Jegum Ferieland.

Sammen igen

- Om vi skulle have ladet være med at sælge Jegum? Tja - nu kan det jo i hvert fald være lige meget, for nu bliver vi igen en del af samme kommune - Ny Varde, siger Viggo Mikkelsen.

Kilde: Varde Ugeavis d. 19-6-2006

​Jegum Ferieland

CVR: 92386856

​Skriv en besked

post@jegumferieland.dk